top of page
Writer's pictureKnjige Za Klince

Dječak Kao Ti - Audio Knjige i Slikovnice za Djecu - Knjige za Klince

Updated: Aug 17, 2020

Biti dječak znači više nego baviti se sportom. Ova knjiga potiče svakog dječaka da prihvati sve stvari koje ga čine jedinstvenim, da bude hrabar i zatraži pomoć, da ispriča svoju priču i sluša priče onih koji su oko njega. U doba kada se očekuje da se dječaci uklope u određeni kalup, ova knjiga slavi sve divne načine na koje je moguće biti dječak.

 
 

***SPOILERI ISPOD***


Svijetu je potreban dječak...

Koji je ljubazan i koji pomaže.

Koji je pametan i jak.

Možda je tvoja jačina u tome što paziš da svako može da se igra.

Možda je tvoja pamet u tome što znaš kako savršeno ubaciti loptu u gol.

Budi ti, dječače.

Budi TI zbog kojeg se osjećaš najživlje.


Ovo je vrlo slatka knjiga o dobrom dječaku s nevjerojatno raznolikom skupinom djece prikazane na ilustracijama. Knjiga otvara razgovor o tome koliko je svaka osoba jedinstvena i kako je svijetu potreban netko tačno poput svakog od nas. Naš glavni lik pokazuje mnoštvo osobina koje dječak može imati, te kako su svi različiti.

Svi su pametni, ali na različite načine. Neki su sportski nadareniji, a neki umjetnički. Ali svi trebaju biti ljubazni, pristojni i pomagati drugima.

Knjiga opisuje razne načine da dječak bude ljubazan i pristojan. Moj omiljeni dio je kada razgovaraju o plaču. Čini se da je plakanje za muškarce toliko sramotno, a ova knjiga to otvoreno ohrabruje i govori da je u redu to raditi ne samo kada si mali dječak, nego kada i postaneš odrasli muškarac.

Iako se riječi u knjizi mogu lako prebaciti na „ljude“ umjesto na „dječake“ cijelo vrijeme, tekst šalje duboku poruku dječacima da oni ne moraju biti macho i bez emocija da bi bili shvaćeni kao čovjek. Kad se rode bebe, sve traže slične stvari poput hrane, udobnosti i ljubavi. One nisu rođene sa stereotipima. Ne znaju da "dječaci ne plaču", "curice se ne igraju vozovima" itd. Ovo su stavovi koje oni nauče od drugih bilo da su oni od porodice, prijatelja ili medija.


Nažalost, za dječake, društvo naglašava važnost fizičke snage za definiranje muškosti. Izražavanje emocija gura se na stranu ili se čak kažnjava. Ovo je divna šansa dječacima da nauče kako mogu biti u kontaktu sa svojom unutrašnjom snagom.

 

Za još dječjih knjiga, bajki, i slikovnica, pratite Knjige Za Klince:




 

140 views

Comments


bottom of page